Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2007

Ηράκλειτος ο σκοτεινός!

Ο Ηράκλειτος υπήρξε σίγουρα άνθρωπος ιδιόρρυθμος και αντικοινωνικός. Προς τα τέλη της ζωής του εγκατέλειψε την πόλη του κι έγινε ερημίτης. Περιήλθε σε άγρια κατάσταση τρεφόμενος μόνο με βότανα κι αγριόχορτα.
Εκεί έγραψε κι ένα βιβλίο με τίτλο "περί φύσεως" και το κατέθεσε ο ίδιος στο ναό της Αρτέμιδος για να μην πέσει σε ανίερα χέρια!
Απ' ότι έγραφε εκεί μέσα δεν καταλάβαινες γρυ! Για το λόγο αυτό και ο φίλος μας έμεινε στην ιστορία της φιλοσοφίας ως "σκοτεινός"!
Ο Σωκράτης ήταν απ' τους πρώτους που διάβασαν το βιβλίο. Κι όταν ρωτήθηκε πώς του φάνηκε, απάντησε: "Όσα κατάλαβα ήταν εξαιρετικά. Φαντάζομαι το ίδιο εξαιρετικά θα είναι κι όσα δεν κατάλαβα"!

5 σχόλια:

Spitogata είπε...

Ο Ηράκλειτος ήταν από την φύση του άνθρωπος αλαζόνας και υπερόπτης. Τον χαρακτήριζαν "σκοτεινό" και αινικτή (αινιγματικό) καθώς ο λόγος του πάντοτε θύμιζε την τακτική του μαντείου των Δελφών.

"Ούτε λέγει, ούτε κρύπτει, αλλά σημαίνει..."

Άσκησε κριτική στον Πυθαγόρα και σε άλλους φιλόσοφους, ειδικά για θέματα της φύσης.

Ανάβοντας στην κυριολεξία...φωτιές!

Να ναι καλά ο Σωκράτης που ήξερε να βάζει τους πάντες στην θέση τους, με το γάντι...

anima rana είπε...

Μ'αρέσει αυτός ο Ηράκλειτος. Ψιλο-χασικλή τον κόβω, εκεί στη φύση και τη μοναξιά. Γί'αυτό το "περί φύσεως" ήταν ακαταλαβίστικο! χα χα

Σοφία είπε...

Δηλαδή σα να λέμε, ο Ηράκλειτος ήταν κάπως σαν τον Πολύδωρα (ακαταλαβίστικος, ανάβει φωτιές κ.λπ.)?

Μαριλένα είπε...

..κομμάτια πέτρες τα λόγια των θεών
κομμάτια πέτρες τ' αποσπάσματα του Ηράκλειτου.
:)

Stathis Athanasiou είπε...

Ο Ηράκλειτος ήταν πιο κοντά στην ουσία από σχεδόν όλους τους (κακώς λεγόμενους) προσωκρατικούς. Γι αυτό και ο πολύς κόσμος τον έλεγε σκοτεινό και ακαταλαβίστικο.
Όσον αφορά το Βύρωνα τώρα, δεν ξέρω. Λέτε να μας βγει σε 30.000 χρόνια υπέρ-μελετημένος από τους επιστήμονες του επόμενου είδους που θα καταστρέψει τον πλανήτη;