Σάββατο 3 Μαΐου 2008

Ηγησίας ο πεισιθάνατος!

Ο Ηγησίας ήταν απ' τους ριζοσπαστικότερους εκπροσώπους της Κυρηναϊκής σχολής.
"Από τη στιγμή που είναι αδύνατον να πετύχεις μια σταθερή κατάσταση ηδονής" έλεγε, "και η ζωή με τις συγκινήσεις της μάς εξασφαλίζει ουσιαστικά πόνο, καλύτερα να πεθαίνει κανείς"!
Σταματούσε τους περαστικούς στο δρόμο και προσπαθούσε να τους πείσει ν' αυτοκτονήσουν:
"Άκουσέ με αδελφέ. Ξέρεις σίγουρα πως θα πεθάνεις, αυτό όμως που δεν ξέρεις είναι τι είδους θάνατος σε περιμένει. Ίσως η μοίρα σου επιφυλάσσει βίαιο και οδυνηρό θάνατο, ή, πάλι, αργή και βασανιστική αρρώστια. Άκουσε τη συμβουλή ενός σοφού: Αυτοκτόνησε! Μια στιγμή μόνο και ξενοιάζεις..."!
Για τις απόψεις του αυτές τον αποκαλούσαν "πεισιθάνατο", δηλαδή αυτός που πείθει τους ανθρώπους να πεθάνουν!
Βεβαία ο ίδιος ποτέ δεν αποπειράθηκε ν' αυτοκτονήσει ...

10 σχόλια:

marilia είπε...

Ναι, σωστά! Τα λέμε, αλλά... για τους άλλους! Όχι για εμάς! Δάσκαλε που δίδασκες... Βέβαια, σ' αυτή την περίπτωση, καλύτερα να μην ...κρατούσαν νόμο. Κάτι τέτοια διαβάζω και σκέφτομαι τι ευθύνη έχουμε οι δάσκαλοι και πόσους ανθρώπους μπορούμε να πάρουμε στο λαιμό μας...

Δάσκαλε, τα σέβη μου ;)
το σνούπι του τελευταίου θρανίου

anima rana είπε...

εγώ κύριε καθηγητά, εχω να πω ότι ωραίος ήταν αυτός ο Ηγησίας, έψηνε τον κοσμάκη να πέσει στον γκρεμό, κι αυτός έζησε ζωήν χαρισάμενην.

Α ΡΕ ΚΟΤΑΑΑ!!

reader είπε...

Ωραίος ήταν αυτός! Και δε βρέθηκε κανείς να τον "αυτοκτονήσει", του χρειαζόταν!

Χρόνια πολλά και καλό μήνα!

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Παιδιά, αν ο φίλος μας ζούσε και του λέγαμε "εσύ γιατί δεν αυτοκτονείς;", θα μας απαντούσε:
"εσάς, αν κάποιος σας ζητά να του δείξετε τον δρόμο για την Ομόνοια, θα είχε και την απαίτηση να τον συνοδεύσετε μέχρι εκεί;"

marilia είπε...

Γιατί, κύριε καθηγητά, του ζήτησε κανείς να του... μάθει πώς να αυτοκτονεί; Ζήτησε κανείς να του δείξει πώς να πάει στην Ομόνοια; Εδώ σταματούσε τους περαστικούς και, ντε και καλά, επέμενε να τους στείλει στην Ομόνοια! Ε, δε θέλω, βρε αδερφέ!!! Μπαααααααα!

με εκτίμηση,
το σνούπι του τελευταίου θρανίου

Ασκαρδαμυκτί είπε...

H πλάκα Μαριλάκι είναι πως όλο και κάποιοι ήθελαν "να παν στην Ομόνοια"! Και κάθε μήνα κανα-δυο Αθηναίοι αποδημήσουν ...
Όμως τον Σωκράτη θεωρούσαν επικίνδυνο και τον ξαπόστειλαν!

Ν.Α. Λάμπης είπε...

Τούς έλεγε τουλάχιστον να γίνουν δωρητές οργάνων, σώματος, πριν αυτοκτονήσουν;;;

ΕΣΕΙΣ έχετε γίνει δωρητές σώματος;;;

Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων
τηλ.: 1147
e-mail: eom@otenet.gr

Ανώνυμος είπε...

βρε χριστιανε υπαρχει σταθερη κατασταση ηδονης (και πως την εννοεις?) υπο αυτη την εννοια ειμαστε
ολοι για ευθανασια

Ανώνυμος είπε...

Βλεποντας την "απεραντη σοφια" της φυσης που μας πολεμαει και μας εξευτελιζει με μανια,(βλεπε καταντια γηρατος με ο,τι σιχαμερο και μαρτυρικο αυτο κουβαλαει), πολυ σωστα κηρυττε ο ευσεβης σοφος.Επιπλεον,πολλοι επιφανεις αλλα και ασημοι ανθρωποι προτιμησαν την εκουσια αποχωρηση απο τη ζωη με την ποση δηλητηριου,ακριβως για να μη βιωσουν τη φρικη ενος μαρτυρικου τελους. Καιρος να εφαρμοστει και στις μερες μας,που γεμισαμε ζομπι-πειραματοζωα στα κρεβατια νοσοκομειων και γηροκομειων.

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΑΙΧΤΟΣ Ο ΗΓΗΣΙΑΣ

ΞΕΡΩ ΕΝΑΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΗΓΗΣΙΑ ..Ο ΟΠΟΙΟΣ ΠΕΡΝΑΕΙ 15 ΩΡΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΖΕΡΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ...........ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΤΟ ΠΕΡΙΦΗΜΟ

ΥΠΟΜΟΝΗ ...ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ..ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!!!!!!

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΟΦΙΑ ΠΟΥ ΑΚΟΥΣΑ ΠΟΤΕ.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΙΠΟΥΣ ....ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΘΕΩΡΟΥΝ ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑ ΚΑΘΕ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ¨ΝΟΜΙΖΟΥΝ¨ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ...ΚΑΙ Η ΟΠΟΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙ ΕΛΑΧΙΣΤΑ...ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΒΑΣΑΝΑ ΠΟΥ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ , ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΟΥΝ ΠΑΝΤΑ!!!!!

Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ....ΚΑΚΟΓΟΥΣΤΟ ΑΣΤΕΙΟ ....ΠΕΡΙΤΥΛΙΓΜΕΝΟ ΜΕ ΜΠΟΛΙΚΗ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ!!!!!!!