Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Αμφιβολία και Βεβαιότητα!

Ο κόσμος χωρίζεται σε "Ερωτηματικά" και "Θαυμαστικά", σε "στρατιώτες της Αμφιβολίας" και σε "στρατιώτες της Απόλυτης Βεβαιότητας"!
Όταν συναντάς έναν "άνθρωπο-ερωτηματικό" να μην φοβάσαι. Είναι, σίγουρα, καλός άνθρωπος, δημοκράτης, μπορείς μαζί του να συζητήσεις και να διαφωνήσεις άνετα!
Απεναντίας, οι "άνθρωποι-θαυμαστικά" είναι επικίνδυνοι. Είναι οι "άνθρωποι της Πίστης" ... οι άνθρωποι των αμετάκλητων αποφάσεων! Η Πίστη, οποιασδήποτε μορφής -θρησκευτική, πολιτική, αθλητική-, είναι βία! Πίσω από κάθε πόλεμο όλο και κάποιος "άνθρωπος της Πίστεως" κρύβεται!
Η Αμφιβολία είναι η μητέρα της Ανοχής και της Περιέργειας. Η Πίστη είναι η άμεση, τυφλή και απόλυτη υπακοή! Όμως χρειάζεται έστω και ελάχιστη Πίστη για να βάλεις μπρος ένα εγχείρημα. Χωρίς την Πίστη και την προσήλωση σε έναν σκοπό, π.χ., δεν θα είχαμε ανακαλύψει την πενικιλλίνη, ούτε θα είχαμε εξερευνήσει το ηλιακό μας σύστημα... Είναι αλήθεια πως αν δεν έχεις και λίγη Πίστη-Βεβαιότητα δεν πρόκειται να κερδίσεις καμία μάχη!
Αναζητώντας την χρυσή τομή μπορούμε να πούμε: η Αμφιβολία δεν είναι ιδεολογία αλλά μέθοδος. Μπορείς άνετα να είσαι φιλύποπτος, υποψιασμένος και σκεπτικιστής, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μπορεί να είσαι καλός χριστιανός, σοσιαλιστής και... Ολυμπιακός!

2 σχόλια:

homo anisorropus είπε...

Prepei na meletisate polli Descartes sti zwi sas k. AsKar :P Pantws symfwnw me oli tin anartisi an kai den ekatalaba ti sxesi exei me aytin o Olimpiakos...

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Ο Ολυμπιακός είναι πασπαρτού! Μέχρι κι ο Πλάτωνας, λένε, πως ήταν γάβρος...