Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

Φοβούνται τον θάνατο οι φιλόσοφοι;

Ο γερμανοεβραίος φιλόσοφος Φραντς Ρόζεντσβαϊγκ (1886-1929) υποστήριζε πως η φιλοσοφία με το να αποκηρύσσει το θάνατο, κλείνει τ' αυτιά της για να μην ακούει την κραυγή της έντρομης ανθρωπότητας!
Δυόμισι αιώνες νωρίτερα, ο Λα Ροσφουκό έλεγε πως οι ίδιοι οι κόποι που καταβάλλουν οι φιλόσοφοι για να μας πείσουν ότι δεν πρέπει να μας τρομάζει ο θάνατος αποτελούν την καλύτερη απόδειξη του πόσο τρομακτικός είναι...

2 σχόλια:

Ευρύνοος είπε...

Σε αυτό δέν έχεις άδικο..
ο φιλόσοφος πρέπει να αναζητά τον θάνατο, αλλά όχι να τον προκαλεί..
ίσως γιατί πρέπει να μάθει να ζεί με την ιδέα του θανάτου.. ώστε να καταφέρει να εξοικιωθεί..
πάντως πιστεύω οτι αυτό που φοβάται κανείς, είναι η απώλεια και η αγωνία..
η απώλεια αγαπημένων προσώπων που γνωρίζουμε οτι δέν θα ξαναδούμε και η φόβος της αγωνίας του θανάτου ειδικά άν πρόκειται για κατάσταση πόνου και για κατάσταση που ο θάνατος δημιουργεί αγωνία έστω και ολίγων λεπτών..
το λέω, επειδή έχω βιώσει τρακάρισμα με μοτοσυκλέτα και ούτε να τρομάξω δέν πρόλαβα.. όταν "επέστρεψα", διαπίστωσα οτι η ζωή και ο θάνατος απέχουν μία τρίχα..

καλό βράδυ..

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Είχα και εγώ μία near death experiance αλλά μιας και βρισκόμουνα σε καταστολή δεν κατάλαβα πολλά. Οι δικοί όμως είχαν φρικάρει.

Σε κάθε περίπτωση ο θάνατος είναι τραγικός για αυτούς που μένουν πίσω μιας και κατά πάσα πιθανότητα όταν πεθαίνει ένας άνθρωπος βγαίνει ένα: "game over".

Φυσικά δεν ξέρω απόλυτα μιας και είμαι ακόμα ζωντανός...