Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Μπορεί να γίνει φιλόσοφος ο τύραννος;

Κάποιοι κατηγόρησαν και τον Πλάτωνα πως υπήρξε "οικότροφος" των τυράννων!
Αναφέρονται στα τρία ταξίδια του στις Συρακούσες, το πρώτο επί Διονύσιου του Πρεσβύτερου και τα άλλα δύο επί Διονύσιου του Νεότερου.
Όμως, ο Πλάτωνας δεν υπήρξε απολογητής του καθεστώτος της Τυραννίας.
Αντιθέτως, προσπάθησε να το αλλάξει...
Νόμιζε πως οι τύραννοι θα μπορούσαν να γίνουν οι "φιλόσοφοι-βασιλιάδες", όπως τους περιγράφει στην "Πολιτεία" του!
Πως θα μπορούσαν να γίνουν "φίλοι της αλήθειας και της δικαιοσύνης"!
Βέβαια, και στα τρία ταξίδια του διαπίστωσε πως όταν ένας τύραννος βγει στον ήλιο της αλήθειας, το μόνο που καταφέρνει είναι να πάθει εγκαύματα...

8 σχόλια:

antonis.k είπε...

Πότε άραγε θα ασχοληθούμε με την αλήθεια και όχι με τις πολιτικές αποχρώσεις και τις σκοπιμότητες τους!

Haris είπε...

Αυθαιρέτως απαντώ στον antoniskallis: όταν μιλάμε για πολιτικές φιλοσοφίες των φιλοσόφων και ειδικά των αρχαίων, δεν γίνεται στο πρισμα κόκκινος ή πράσινος. Γίνεται στο πρίσμα: υπάρχει απόλυτη αλήθεια ή όχι; Έχει η ζωή κάποιο νόημα (τέλος) ή όχι; Βλέπεις ήταν αρκετά ώριμοι ώστε πρώτα να είναι φιλόσοφοι και ύστερα πολιτικοί. Και όταν λέμε ότι ο Πλάτωνας σε κάποια φάση της συγγραφικής του πορείας απαιτούσε να διοικεί ένας απόλυτα και ολοκληρωτικά, το έκανε όχι επείδή ήταν Χίτλερ αλλά διότι "βρήκε" την αλήθεια και ήθελε να την εγκαθιδρύσει (ως Έλλην) στην πόλη του. Συνεπώς, η "πολιτικές αποχρώσεις" είναι απόρροια της "αλήθειας" [και εσύ δεν έχεις διαβάσει Πλάτωνα:)]

Ασκαρδαμυκτι, οι αρχαίοι τύραννοι ελέγχονταν περισσότερο από τον λαό σε σχέση με τον (θεωριτικά) φιλόσοφο-βασιλέα της Πολιτείας.

antonis.k είπε...

Διάβασα Πλάτωνα, αλλά ξέχασα να πάω στην εξεταστική!

Haris είπε...

Άρα κανείς δεν μας εγγυάται πως διάβασες, αλλά ακόμα και αν διάβασες, ποιος μας εγγυάται πως κατάλαβες έστω κατά μία τρίχα από αυτά που θέλει να πει; Πάντως το συγκεκριμένο σου σχόλιο το οποίο προκάλεσε την απάντηση μου και την είσοδο μου στο μπλογκ σου, δεν μαρτυρεί γι αυτό που υποστηρίζεις.
(προσοχή: δεν είναι ντροπή να μην έχεις κάνει κάτι, οτιδήποτε.΄η ντροπή ξεκινά όταν παρόλο που δεν το κάνεις, ή δεν το κάνεις σωστά, εσύ λες πως όχι μόνο το έκανες, αλλά το έκανες καλά. Όπως εσύ εδώ που μίλησες για την Πολιτική του Πλάτωνα!)

antonis.k είπε...

Άλλο είπα και άλλο κατάλαβες! Λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να σε ακολουθήσω στον δρόμο που έχεις πάρει!

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Οι αρχαίοι "τύραννοι" ανέτρεψαν τα ολιγαρχικά-αριστοκρατικά καθεστώτα και στηρίζονταν στους φτωχούς, στους μεσαίους αγρότες και στην ανερχόμενη τάξη των εμπόρων και ναυτικών.

Με αρκετοί φαντασία, θα χαρακτηρίζαμε ως "σύγχρονους τύραννους" τον Κάστρο και τον Καντάφι...

Haris είπε...

antoniskallis, ακριβώς αυτό λέω και εγώ. Όπως δεν κατάφερες να ακολουθήσεις τον δρόμο της σκέψης του Πλάτωνα (αν φυσικά τον διαβασες καθόλου).

Haris είπε...

Ασκαρ, συγνώμη για την αναστάτωση που προκαλώ (/ούμε) στα σχόλια σου :)