Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Ορθολογιστές και Εμπειριστές...

Οι Ορθολογιστές πίστευαν στη σπουδαιότητα της ανθρώπινης λογικής. Αυτή είναι η πηγή κάθε γνώσης.
Συχνά πίστευαν πως ο άνθρωπος έχει μέσα του απ' τη στιγμή της γέννησής του ορισμένες ιδέες, που είναι ανεξάρτητες απ' τις εμπειρίες του.
Στο σημείο αυτό συμφωνούν με τον Πλάτωνα που δίδασκε πως ο άνθρωπος γεννιέται φέρνοντας μέσα του αρκετές απ' τις ιδέες του "κόσμου των ιδεών".
Ορθολογιστές υπήρχαν απ' την εποχή του Μεσαίωνα. Ως φιλοσοφική, όμως, τάση κυριάρχησαν τον 17ο αιώνα με κύριους εκπροσώπους τον γάλλο Ντεκάρτ, τον ολλανδό Σπινόζα και τον γερμανό Λάιμπνιτς (φώτο).
Από τον 180 αιώνα τα πράγματα ανατρέπονται. Όλο και περισσότεροι φιλόσοφοι υποστηρίζουν πως οι άνθρωποι γεννιούνται ως "άγραφοι πίνακες" και παραμένουν έτσι μέχρι να αποκτήσουν τις πρώτες τους εμπειρίες.
Κατά τους Εμπειριστές οι γνώσεις του ανθρώπου πηγάζουν αποκλειστικά από τις εμπειρίες του.
Ακολουθούν, με άλλα λόγια, τη φιλοσοφία του Αριστοτέλη. Που έλεγε πως μόνο οι εμπειρίες μας τροφοδοτούν τη συνείδησή μας, και πως αυτή αποτελείται μονάχα απ' όσα μας προσφέρουν οι αισθήσεις μας.
Σημαντικότεροι Εμπειριστές ήταν τρεις Άγγλοι: Λοκ, Μπέρκλεϊ και Χουμ.

3 σχόλια:

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Στο ίδιο θέμα αναφερόμαστε κι εδώ:

http://filosofoumen.blogspot.com/search?q=%CE%BF%CF%81%CE%B8%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82

Drmakspy είπε...

Ακόμα και το πιο γόνιμο χωράφι δεν μπορεί να δώσει καρπούς ακαλλιέργητο.... Ακόμα και το πιο άγονο έδαφος δίνει ζωή στους σπόρους που αντέχουν... Καμιά φιλοσοφική τάση δεν ήταν απόλυτα σωστή κατ'εμέ... Ακριβώς γιατί ήταν απόλυτες...

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Εσύ Σπύρο είσαι Σχετικιστής!