Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

Εσείς τι είστε; Στωικοί ή Επικούρειοι;

Ο Στωικός πιστεύει ακράδαντα στην ηθική του αποστολή. Πρέπει πάση θυσία να την επιτελέσει! Χρειάζεται πάντα έναν μεγάλο στόχο που θα δίνει νόημα στη ζωή του. Κι επειδή φοβάται πως ο στόχος αυτός μπορεί να πραγματοποιηθεί στ’ αλήθεια, ο στωικός τον διαλέγει πολύ δύσκολο, ίσως απραγματοποίητο και εκτός των δυνατοτήτων ενός φυσιολογικού ανθρώπου! Σημασία έχει να μπορείς να υποφέρεις στο όνομα κάποιου πράγματος που έχει ηθική σημασία.

Στωικοί είναι όσοι πιστεύουν στο μεγάλο, στο μοναδικό, στο αιώνιο. Είναι προφανές πως δεν το βρίσκουν ποτέ, αυτό όμως δεν τους απαλλάσσει απ’ την επίμονη αναζήτησή του, δίχως ποτέ να συμβιβάζονται. Ή όλα ή τίποτα!

Στωικοί είναι οι αληθινοί χριστιανοί που δεν συμβιβάζονται με τίποτα άλλο εκτός απ’ το κέντρο του παραδείσου.

Στωικοί είναι και οι μαρξιστές που βάζουν σκοπό της ζωής τους να εξασφαλίσουν την Δικαιοσύνη για όλους ανεξαιρέτως, έστω και αν ενδιαμέσως προβλέπονται επαναστάσεις, δικτατορίες και άλλες δυσάρεστες καταστάσεις!

Ο Επικούρειος είναι εντελώς άλλη πάστα. Επειδή έχει επίγνωση της αστάθειας της ζωής θέτει στον εαυτό του μικρούς και πραγματοποιήσιμους στόχους.

Επικούρειος είναι ο υπάλληλος που ζητάει αύξηση εδώ και τώρα για να αγοράσει ένα καινούργιο αμάξι.

Επικούρειος είναι κι αυτός που ψηφίζει ένα κόμμα όχι για ν’ αλλάξει την κοινωνία αλλά για να βελτιώσει λίγο τη ζωή του.

Οι Επικούρειοι είναι, συνήθως, άτομα πιο γαλήνια, συμφιλιωμένα με τον κόσμο, σχεδόν πάντα χαμογελαστά και μάλλον περιφρονούν την πολιτική.
Οι Στωικοί, αντίστοιχα, είναι δουλευταράδες, δίνονται ολότελα σε ό,τι ασχολούνται, ακόμη κι όταν παίζουν χαρτιά...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτοί που έχουν τα χαρακτηριστικά των στωικών ίσως να το θεωρούσαν και "προοδοσία", μαλθακότητα ή ξεστράτισμά απο τον τελικό στόχο αν άφηναν τον εαυτό τους να γευτεί έστω και λίγο την ηδονή.
Απο την άλλη οι επικούριοι δεν είναι σε θέση να γευτούν μεγάλες συγκινήσεις και να δημιουργήσουν κάτι περισσότερο απο αυτό που ήδη έχουν. Γι'αυτό εγω θα διάλεγα κάτι ανάμεσα σε αυτά τα δύο.

antonis.k είπε...

Και εγώ είμαι υπέρ της χρυσής τομής. Διαλέγω-γουμε και συνδυάζω-ουμε πάντα με κριτήρια και αξίες! Η αιωνιότητα πάντως σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες μου είναι μάλλον σίγουρη. ( Όταν βεβαιωθώ πάντως, δεν θα μπορώ να σας το πω )!