Τρίτη 3 Απριλίου 2007

Η γειτόνισσα της διπλανής πόρτας...

Η φιλοσοφία αποτελεί τη «μαύρη τρύπα» της πνευματικής μας ζωής!
Ποιος να φταίει άραγε;
Φαινομενικά ευθύνεται το δήθεν στρυφνό και ακατανόητο γνωστικό της αντικείμενο…
Αλλά τη βασική ευθύνη φέρουν οι ειδικοί του τομέα. Ο εξειδικευμένος λόγος και η ορολογία των ειδικών της φιλοσοφίας χτίζουν ένα αδιαπέραστο για τους πολλούς τείχος που μας αποθαρρύνει ν’ ασχοληθούμε με το αντικείμενό τους!
Έτσι, οι ίδιοι κερδίζουν σε σοβαροφάνεια κι εντυπωσιάζουν με την ευρυμάθειά τους αλλά σίγουρα δε νοιάζονται για τη διάδοση της γνώσης.
Είναι σα να σου λένε: «τι καταλαβαίνεις εσύ από φιλοσοφία; Σώπαινε και να ευχαριστείς το Θεό που σε ανεχόμαστε να υπάρχεις!».
Η εξειδικευμένη-τεχνική γλώσσα των ειδικών είναι παλαιό κακό που προσβάλλει κάθε κλάδο της γνώσης! Εξασφαλίζει στους λίγους φήμη, σπουδαιότητα, δύναμη και χρήμα! Οι ειδικοί της γνώσης φοβούνται μήπως μια ενδεχόμενη απλότητα έκφρασης θεωρηθεί άγνοια.
Περισσότερο όμως τρέμουν με την ιδέα ότι ο «δικός τους θησαυρός» μπορεί να πέσει στα βέβηλα στόματα του «αμαθούς όχλου»! Μόλις πάρουν είδηση πως θέλεις να πραγματευτείς το αντικείμενό τους με την απλότητα που του ταιριάζει, ξινίζουν τα μούτρα τους κι αμέσως σε στιγματίζουν ως «εκλαϊκευτή»! Και το προφέρουν με έναν τρόπο σα να σε λεν «εκπορνευτή»!
Αυτή ακριβώς είναι η φιλοδοξία μου από τούτες τις ηλεκτρονικές σελίδες. Να αποδείξω πως η φιλοσοφία δεν είναι η απλησίαστη αριστοκράτισσα της Εκάλης αλλά η γειτόνισσα της διπλανής πόρτας…

6 σχόλια:

marilia είπε...

Θα περιμένω τις... αποδείξεις σου με ανυπομονησία! Ενώ το αντικείμενο μου άρεσε, ποτέ δεν κατάφερα να πάρω καλό βαθμό σε μαθήματα φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο. Ναι, γνωρίζω πολύ καλά ότι ο βαθμός δεν έχει καμιά σχέση με τη μάθηση, αλλά κάποιοι προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις να τα συσχετίσουν άμεσα.

Έχεις απόλυτο δίκιο περί γλώσσας και μεταδοτικότητας. Είχα μια φοβερή καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο. Μ' άρεσε και μόνο η παρουσία της στο χώρο. Μια... μαμαδίστικη οικειότητα μου έβγαζε. "Ευχαριστώ, μωρό μου" μου 'λεγε όταν της έδινα σημειώσεις. Αλλά αυτό το πράγμα με την... "κοκκινότητα της παπαρούνας", την "αλήθεια", την "πεποίθηση", την "αντικειμενικότητα" κλπ... με έπνιγε! Το άλλαξα το μάθημα. Το παράτησα και πήρα... Μαθηματικά! :)

Σεντονάκι... τέλος! χιχιχι!

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Askard,
΄Αντε καλέ μου, απλοποίησέ το το "φιλοσοφείν", κάνε το βατό, αντιληπτό, προσβάσιμο......

Ανώνυμος είπε...

άντε και λίγο βατή ευκολοπροσβάσιμη φιλοσοφία γιατί από μαλακίες άλλο τίποτα...

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Σνοπίτσα, έλα στον ... μπαμπά να μάθεις φιλοσοφία!

Γλαρίτσα και ανώνυμε, για να δούμε...θα τα καταφέρουμε;
Πάντως περιμένω τις παρατηρήσεις σας κι αν ... "ξεφύγω" να με συνεφέρετε...

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Σνοπίτσα, έλα στον ... μπαμπά να μάθεις φιλοσοφία!

Γλαρίτσα και ανώνυμε, για να δούμε...θα τα καταφέρουμε;
Πάντως περιμένω τις παρατηρήσεις σας κι αν ... "ξεφύγω" να με συνεφέρετε...

Εργαστήρι Δημιουργικής Έκφρασης και Γραφής είπε...

Ψάχνω-ψάχνω να βρω το ποστ με τον Καραϊσκάκη για να δω τι απάντησες και δεν το βρίσκω...
(Ευχαριστώ για την τιμή να περάσεις κι από το πτωχικό μου.)

Μια και τα θέματά σου είναι μικρά και γεμίζουν γρήγορα οι σελίδες, μήπως θα μπορούσες να επιλέξεις π.χ. 100 ή και περισσότερες αναρτήσεις ανά σελίδα για να έχουμε κι εμείς πιο εύκολη πρόσβαση στο σύνολο των εκλαϊκευμένων φιλοσοφημάτων σου;

Υπογραφή:
"Άλλη μία εκ του αμαθούς όχλου"